Welkom bij Agile Focus

Onder deze naam bied ik, Jan Pieter Sonnemans, mijn diensten aan. Deze bestaan voornamelijk uit software ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Van software architectuur tot programmering. Ik ben graag betrokken bij projecten van het begin (de opzet) tot aan het eind (de implementatie).

Op dit moment hou ik me vooral bezig met ontwikkeling op het gebied van Microsoft .NET (C#, WinForms, ASP.NET en SqlServer). Mijn speciale interesse ligt bij Agile Software Development processen.

Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, werk snel en ik ben in staat applicaties van een hoge moeilijkheidsgraad te ontwikkelen. Door mijn verbondenheid met de systemen die door mij zijn gebouwd en door mijn goede inzicht ben ik vaak langdurig aan projecten verbonden geweest. In de meeste gevallen ben ik (één van) de sleutelfiguur(sleutelfiguren) in het project geweest. En vanuit die verantwoordelijkheid ben ik dan ook meerdere malen op buitenlandse trips mee geweest om producten uit te leveren of te ondersteunen in het gebruik ervan. Kijk op Mijn CV pagina voor een overzicht en de details van de projecten die ik heb uitgevoerd.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met het software ontwikkelproces en ik heb tientallen projecten gedraaid. Veruit het grootste gedeelte erg succesvol. Maar incidenteel is er ook wel eens iets mis gegaan. En ik ben daar over gaan nadenken, wat waren de oorzaken van succes en wat waren de oorzaken van mislukking. Mijn conclusie: Communicatie, het omgaan met veranderingen en kwalitatief goede mensen zijn de sleutelwoorden. Tijdens één van de projecten ben ik in aanraking gekomen met de methode DSDM (Dynamic System Development Method) en daarin vond ik bevestiging van mijn zienswijze over systeemontwikkeling.

Later kwam daar het Agile Manifesto bij kijken, een statement waar ik mezelf helemaal in kan vinden. De afgelopen jaren draai ik voornamelijk projecten die het stempel Agile dragen. Ze zijn erg succesvol geweest en vooral ook nog eens erg leuk om te doen. Vandaar de keuze voor mijn bedrijfsnaam: Agile Focus. In mijn projecten probeer ik zoveel mogelijk focus te leggen op Agile technieken. Voor meer informatie daarover heb ik op deze site een speciale Agile Development pagina toegevoegd.

Mijn focus ligt in mijn werk bij de klant, de eindgebruiker. Ik kan me erg goed verplaatsen in wat de eindgebruiker wil. Ik ben sterk in de omgang met eindgebruikers en daarmee met het bepalen wat de werkelijke eisen en wensen van een klant zijn. Kortom, in het identificeren van het goede product en het vervolgens uitwerken tot een goed product.


Mijn carrière is te verdelen in 3 grote onderdelen:

  • Ik ben in 1986 begonnen als een programmeur op het gebied van CICS, Cobol en VSAM. Na een aantal jaren kwam daar het DB2 database platform bij. Dit heb ik in totaal een kleine 10 jaar gedaan. Al deze projecten zijn klassieke waterval projecten te noemen en in de loop van de jaren ben ik steeds meer richting technisch en functioneel ontwerp gegaan. Het zelf programmeren heb ik echter nooit willen loslaten.

  • Vanaf 1996 heb ik een 7-tal jaren systemen ontwikkeld met behulp van Powerbuilder en Sybase SqlServer. Ik ben gestart met projecten die op dezelfde klassieke waterval manier werden aangepakt. Maar tijdens deze periode merkte ik dat een andere aanpak veel succesvoller kon zijn: Agile Development. Door de goede prototype mogelijkheden die Powerbuilder heeft, was ik in staat om samen met eindgebruikers betere specificaties samen te stellen en ook veel sneller te ontwikkelen waardoor de juiste dingen op tijd en binnen budget gerealiseerd konden worden. In die periode ben ik me naast programmering ook bezig gaan houden met teamleiding, requirements engineering, ontwerp, database administrator (DBA) en architectuur.

  • Vanaf het moment dat Microsoft .NET uitkwam ben ik me daar op gaan richten. En vanaf 2003 heb ik daar mijn eerste projecten in gedraaid. Veelal op het gebied van WinForms ontwikkeling maar ook enkele keren met ASP.NET. Het .NET platform leent zich ook uitstekend voor Agile Development en ik heb dan ook zoveel mogelijk Agile technieken toegepast in de projecten die ik heb uitgevoerd. Ook in deze periode heb ik me met alle aspecten van het ontwikkelproces bezig gehouden: van architectuur tot programmering en alles wat er tussen zit. De laatste tijd heb ik me met .NET Framework 3.0 bezig gehouden. Vooral op het gebied van WCF en WF liggen mijn interesses. Daarover heb ik een workshop ontwikkeld en een artikel voor .NET Magazine geschreven.

Footer